vineri, 2 octombrie 2015

Citesti , existi esti sexy - Minciuni pe canapea




Minciuni pe canapea 




    Am citit aceasta carte, primita de la sotul meu drag si recomandata de colega sa Anca si cu aceasta ocazie vreau sa le multumesc pentru initiativa si gandul bun . O carte interesanta ce pune in valoare calitatile , beneficiile din aceasta meserie frumoasa numita Psihoterapie,
dar si riscurile si tentatiile sale .

    Personajul principal este Dr. Ernest Lash, un tânăr psihoterapeut care, inspirat de Seymour Trotter, un celebru dar controversat psihoterapeut din San Francisco, doreşte să depăşească limitele impuse de tehnica standard şi să devină perfect sincer cu pacienţii săi. Din nefericire, el incearcă să facă acest lucru cu cine nu trebuie .
      Tema sa centrală, este autenticitatea psihoterapeutului. Cat de mult trebuie un terapeut să se reveleze pe sine in relaţia cu un pacient pentru a face psihoterapia eficienta? Cat poate împărtăşi din gândurile şi sentimentele sale? Cat de mult trebuie sa se abţină să o facă? Ce poate spune si ce nu, când şi în ce condiţii? 
       Alte teme ce au fost abordate in opinia mea , mai pot fi  interpretate in relatia  terapeut - "tămăduitor rănit"; Relaţiile sexuale dintre pacienţi şi terapeuţi, cu trimiteri la cazurile celebre din istorie; Anxietatea in fata mortii, lipsa unui sens evident al vietii – teme fundamentale ale psihoterapiei existentiale ; Cadru, limite, transfer, plata sedintelor neonorate de pacienti, relatii duale intre terapeut si pacienti.  Alte teme pe care voi le veti observa o sa le aflati in momentul citirii acestei carti . 


 Despre Irvin Yalom 

Nascut in 13 Iunie 1931, Washington DC este un scriitor, doctor în psihiatrie,

În 1956 a absolvit Boston University School of Medicine, iar în 1963 își începe cariera academică la Stanford University, unde își aduce cea mai importantă contribuție în domeniul psihoterapiei prin definirea și rafinarea practicilor terapiei de grup. În acest cadru pune bazele unei noi abordări psihanalitice prin așa-numita existential psychotherapy - psihoterapie existențială.



Lucrări de specialitate

  • (1970, 1975 , 2005) The Theory and Practice of Group Psychotherapy. Publicat în limba română ca Tratat de psihoterapie de grup la Editura Trei, în 2008.
  • (1974) Every Day Gets a Little Closer. Publicat în limba română ca Cu fiecare zi mai aproape. O psihoterapie povestită de ambii participanți
  • (1980) Existential Psychotherapy
  • (1983) Inpatient Group Psychotherapy
  • (1989) Love's Executioner and Other Tales of Psychotherapy. Publicat în limba română ca Călăul dragostei. Și alte povești de psihoterapie. Editura Trei, în 2008.
  • (1998) The Yalom Reader
  • (1999) Momma and the Meaning of Life. Publicat în limba română ca Mama și sensul vieții, Editura Humanitas.
  • (2001) The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients
  • (2008) Staring at the Sun: Overcoming the Terror of Death. În curs de publicare la Editura Vellant.

Romane

  1. 1992) When Nietzsche Wept. Publicat în limba română ca Plânsul lui Nietzsche, Editura Humanitas
  2. (1996) Lying on the Couch. Publicat în limba română ca Minciuni pe canapea, Editura Humanitas
  3. (2005) The Schopenhauer Cure. În curs de publicare ca Soluția Schopenhauer în limba română la Editura Vellant.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu