vineri, 16 octombrie 2015

SNOWBOARDING

                                                           Iarna pe placa 



                    Azi vreau sa va introduc in lumea fascinanta a sporturilor de iarna , mai avem putin si ne bate zapada la usa. Personal chiar nu ma omor cu sezonul rece, dar singurul motiv pentru care o astept cu nerabdare si ma incumet sa infrunt orice temperatura de - infinit ... :p , este snowboarding-ul si paharul de vin fiert ( ...inainte pentru a avea curaj ... ). 
                   Asadar va voi scrie in detaliu despre aceasta pasiune a mea - Snowboarding -ul este una dintre cele mai tinere sporturi de iarna, desi originile sale se pot confunda cu cele ale schiului, sau ale surfingului. Snowboarding-ul este o ramura a schiului iar tehnologia folosita pentru constructia snowboardurilor este, in mare parte, asemanatoare cu cea folosita in fabricarea schiurilor.
snowboarding-ul este recunoscut ca fiind cel mai spectaculos sport de iarna din cadrul competitiilor olimpice.
       Formele de masa ale snowboarding-ului mai sunt cunoscute si sub denumirea de freeride. Acesta se defineste ca fiind forma turistica de  alunecare libera pe terenul natural oferit de munte, cu scopul recrearii, fara a baza pe trick-uri ori sarituri spectaculoase. Un alt tip de practicare a snowboarding-ului de recunoaste sub denumirea de freestyle. Acesta se traduce ca ,,stil liber", permitand efectuarea de catre impatimiti a unor trick-uri cat mai spectaculoase, atat pe zapada (opriri bruste, scartaituri, pocnituri, presing-uri), cat si in aer (rasuciri, sarituri etc.).



                              Ce echipament ne trebuie ? 


        Desigur vom avea nevoie , in primul rand de echipament special de munte ( costum, pantaloni, geaca de ski sau munte cu functii de prindere si de depozitare ) , in privinta placii are, in general, o lungime de cca. 90% din inaltimea snowborder-ului. Pentru ,,trickuri' sau half-pipe, poate fi mai mica cu 5% iar, daca se foloseste, in special, la coborari, poate fi mai mare cu 5%. Latimea sau talia este locul unde placa este cea mai ingusta. Aceasta masura este variabila, in functie de marimea piciorului, o curbura mai mare favorizeaza efectuarea mai stransa a virajelor (numar mic al curburii), iar o curbura mai mica favorizeaza alunecarea cu viteza mai mare (numar mare al curburii).
      Canturile metalice, doua la numar, pot fi denumite, dupa directia de dispunere a boots-ului , astfel: cantul frontal (din fata) si cantul dorsal (din spate). Flexibilitatea boardului este, de asemenea, masurata de catre producatori cu numere de la 1 la 5 (1 fiind moale, iar 5 fiind tare).




      Legaturile  fac transferul comenzilor  picioarelor catre placa si, la cadere, nu se desfac, protejand, astfel,  utilizatorul (in comparatie cu cele de la schi care trebuie sa se desfaca a-l proteja, pe schior).
        Acestea este extrem de indicat sa fie noi – vor rezista mai mult ca placa. Cu cat mai multe reglaje pe ele, cu atat mai bine.   Incearca sa egalizezi presiunea pe cele doua canturi, folosind atat inclinatia hi-back-ului (partea din spate a legaturii), cat si centrarea legaturii transversal pe placa – boots-ii trebuie sa fie perfect centrati, in asa fel incat calcaiul si varful sa se afle la aceeasi distanta de canturi. De asemena, legaturile trebuie asezate la o distanta care sa permita greutatii rider-ului sa fie cat mai uniform distribuita pe suprafata de contact a placii.  
     Daca nu stii cu ce picior te dai in fata, monteaza legaturile in pozitia picioarelor de rata, adica varful piciorului drept orientat catre capatul din dreapta placii, iar cel stang catre celalalt capat, la un unghi de aproximativ 15 grade. Vei gasi gradatiile pe talpa legaturilor.




                  Boots, sau bocancii speciali pentru snowboard au rol de fixare a gleznei, astfel incat jocul calcaiului sa fie minim si casa de protectie. Nu lua boots-ii mai largi în ideea că vei purta ciorapii de lână de la stră-stră-stră-bunica – nu vei avea nevoie! Ca începător ar trebui să optezi pentru boots cu un flex mediu – adică nici cei mai moi, nici cei mai rigizi. Dacă sunt prea moi vei depune mai mult efort decât e cazul, dacă sunt prea rigizi te vor durea picioarele destul de repede.



  



                                           Primii pasi in snowboarding 


                   Cauta o zona plana, unde sa te poti aseza fara sa aluneci, aseaza snowboardul in fata ta si baga piciorul de baza in legatura din fata a placii si strange legaturile de la degete si cele de la glezna, pana cand simti ca piciorul sta fix, dar confortabil.
Totusi, daca folosesti un snowboard cu sistem “step-in”, dupa ce introduci piciorul in legaturi misca-l putin, pentru a te asigura ca s-a fixat bine. Ca si cu primul picior, repeta aceleasi miscari si cu piciorul din spate si asigura-te ca picioarele sunt fixe in legaturi. 
                            Aseaza-te si fixeaza-ti ambele picioare in legaturi. Cu placa asezata perpendicular pe panta, ridica-te astfel incat sa fii cu fata indreptata spre poalele partiei. Majoritatea greutatii fiind lasata pe calcaie, lasa greutatea, putin cate putin, pe degete si vei incepe sa aluneci pe derdelus. Daca vrei sa te opresti, ridica din nou degetele si concenteaza greutatea pe calcaie. Repeta acest procedeu pana cand observi ca poti concentra greutatea si poti sa pornesti si sa opresti placa.
                          O data ajuns in varful partiei pentru incepatori,  cu fata la poalele partiei, incepi sa te misti dintr-o parte in alta (Falling Leaf - Frunza care cade), concentrand greutatea pe partea calcaielor in tot timpul.

                          Pentru a incepe coborarea, concentreaza, cate putin, greutatea pe varful  piciorului din fata, iar pentru a opri lasa din nou greutatea pe calcai. Cand te apropii de marginea partiei sau pur si simplu vrei sa schimbi directia, opreste-te si concentreaza greutatea pe varful celuilalt picior, continuand in acelasi stil pana la capatul partiei. La urmatoarea tura incearca sa faci aceeasi manevra, dar fara sa te mai opresti. Schimba doar concentrarea greutatii de pe un picior pe altul, urmand sa te lasi pe calcaie doar atunci cand vrei sa opresti. 
                           O data ce esti stapan pe “Falling Leaf” atat pe calcaie cat si pe varfurile picioarelor, esti gata pentru intoarcerea in J. Aceasta tehnica functioneaza la fel ca “Falling Leaf”, dar, cu un moment inainte sa opresti, scopul este sa indrepti placa direct in jos si sa cotesti brusc pentru a opri.                                                                        Incepe pe marginea calcaielor. Cu umerii indreptati in catre poalele partiei, apasa incet pe varful piciorului din fata, pana in momentul in care placa este indreptata in jos. Ridica degetele pana concentrezi greutatea pe calcaie si intoarce pentru a opri. Continua “Intoarcerea in J” pana la capatul partiei.

Sper  ca te-a ajutat acest articol si ... sa ne vedem pe partie . Ride ON 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu